Sandheden på internettet

Sammenligne alle netdatingsider nu

 

Date uiteten

Når man møder et fremmed menneske over internettet, sker der ofte noget lidt mærkeligt.

Når det gælder dating på nettet, findes der mange eksempler på, at mennesker der ellers både er gift og har børn, pludselig har forelsket sig hovedkulds i en person, de har mødt på Internettet og derefter forlader ægtefælle og børn for at virkeliggøre drømmen.

Den reaktion er ikke helt tilfældig. Internettet har nemlig vist sig at have nogle egenskaber, der får os til at fantasere.

 

Forestil dig denne situation: ”En ridder på en hingst kommer ridende fredsommeligt hen ad vejen. Han når til et slot med en voldgrav omkring, og en hængebro går ned”.

Den lille tankeøvelse bliver ofte brugt til at illustrere vores forestillinger og drømme. Selv om situationen med ridderen er enkel i detaljerne, så vil hvert eneste menneske på Jorden forestille sig situationen på helt sin egen måde, der samtidig fortæller, hvordan den person tænker.

Nogle vil have en naturalistisk forestilling og måske lægge særligt vægt på ridderne, der fremstår høj og lyshåret som prins Valiant. Andre vil snarere lægge vægt på borgen, der knejser vældigt op foran ridderen som bjergtinder.

Pointen med historien er, at vi alle helt automatisk begynder at skabe vores egen drøm, når vi får nogle få fakta, og det gælder også – og måske i særlig høj grad – drømmen om en kæreste.

Den viden er særlig vigtigt at have, når man søger en kæreste på nettet, for Internettet har den egenskab, at den for første gang i historien bytter om på den rækkefølge, der hidtil har været naturlig, når vi mødte folk. Før i tiden så vi dem først, og lærte dem dernæst at kende. Nu lærer vi dem først at kende – via email eller chat og møder dem dernæst.

 

Den omvendte rækkefølge kan have sine fordele, men den har også sine store ulemper. Ligesom historien om ridderne er der nemlig enorm fare for, at man begynder at drømme og fantasere allerede, når man læser den første linje i en kontaktannonce for en potentiel partner.

Lyden af den fremmedes stemme, synet af hans eller hendes øjne, den måde vedkommende tager éns hånd er detaljer, man lægger til i sit eget hoved, og til sidst har man skabt en person, der intet har med virkeligheden at gøre.

Resultatet ved det første møde i den virkelige verden vil derfor næsten altid være skuffelse.
Forskeren John A. Bargh, Institut for Psykologi ved New York Universitet, har studeret netop det fænomen. Resultaterne har han offentliggjort i en artikel med titlen ”Can you see the Real Me – Activation and Expression of the ‘true self’ on the Internet”.

Resultaterne er interessante.

 

Nøjagtigt ligesom når børn leger med udklædning, fungerer Internettets relative anonymitet som et laboratorium for at udforske og eksperimentere med ens personlighed. Her kan man nemlig udtrykke sider af sig selv, som måske normalt undertrykkes – enten af en selv eller af omgivelserne. Det er derfor ikke usædvanligt at opleve ellers generte og sky mennesker, blive fanden-i-voldske og rappe i replikken på Internettet, og det er heller ikke usædvanligt, at Internettet fremkalder nogle seksuelle lyster, som man ikke vidste, at man havde.

Internettet giver med andre ord en helt unik mulighed for at udtrykke sider af sit ”sande jeg” uden at frygte for de sociale konsekvenser. Det kan måske lyde lidt uhyggeligt og give anledning til udtrykket ”af børn og folk på Internettet skal man høre sandheden”, men det behøver ikke at være truende. I de fleste tilfælde kan det ligefrem være både sundt og befriende at få fortalt, hvad man i virkeligheden går og drømmer om – og måske kan det også være fascinerende at møde et andet menneske via Internettet, der virkelig fortæller sandheden om sig selv.

I John A. Barghs undersøgelse samlede han 20 kvinder og 20 mænd og lod dem hver især notere fire karakteristika som de ønskede en eventuel partner burde være i besiddelse af. Dernæst lod han personerne møde hinanden i 40 minutter – enten via Internettet eller ansigt til ansigt.

 

ansigt

De personer, der kun havde mødt hinanden over Internettet, var signifikant mere positive over for den fremmede, end de, der havde mødtes ansigt til ansigt. Samtidig havde personer, der havde mødt hinanden over Internettet, nået at fortælle langt mere om sig selv og deres ”sande jeg”, end de mennesker, der havde mødtes i den ”virkelige verden”.

Resultaterne kan betyde to ting:

Enten når vi netop at fortælle så meget ”sandt” om os selv over Internettet, at der simpelthen opstår gensidig sympati på et sundt grundlag.
Ellers også er tendensen til at projicere ens egne drømme over på en anden ukendte person, så stærke på Internettet, at den person vi får sympati for, simpelthen er en person vi så og sige selv har ”opfundet”.

Sandheden skal nok findes et sted midt imellem de to teser, men det er under alle omstændigheder grund til at være bevidst om Internettets næsten manipulerende egenskaber, når man etablerer kontakt over nettet. Eller som John A. Barghs konkluderer:
”Man bør være meget opmærksom på, at Internettet altså får alle til at åbne sig samtidig med, at man ser meget mere positivt på de mennesker, man møder, end der måske i sidste ende er basis for”.
Dette kan være særligt problematisk for ensomme og folk, der har svært ved at fungere i sociale sammenhænge, fordi de kan udvikle afhængighed af de drømmeforhold, der opstår på Internettet.

Enhver der bruger Internettet til at skabe sociale relationer bør være særdeles klar over, om de stærke følelser for de mennesker, de møder, opstår alene i kraft af Internettets særlige egenskaber eller om de opstår udfra bekendtskabet i sig selv.

På den baggrund giver John A. Barghs et meget klogt råd, hvis man har lyst til at overføre sit møde fra Internettet til den virkelige verden.

”Man skal gå langsomt frem og tænke sig om. Det er en god idé først at chatte sammen og skrive emails. Dernæst tale i telefon sammen, så mødes hurtigt – måske til en kop kaffe, og først dernæst indgå i den andens hverdag og se vedkommende sammen med familie og venner. Til sidst bør man sikre sig, at engagementet virkelig bygger på fælles interesser, livsmål og værdier – faktorer, der er afgørende for et holdbart forhold”.

 

Fordelene ved Startdating.dk

Søg Sandheden på internettet på Start Dating. På Startdating.dk kan du sammenligne alle datingsider i Danmark. På Startdating.dk  kan du søge ved, at vælge forskellige kriterier, sammenligne alle datingsiderne og finde den der passer dig bedst. Du kan for eksempel vælge blandt højt uddannede, seniorer eller Kristne. På startdating.dk kan du sammenligne omkring 20 datingsider.

Du kan også læse om bruger reaktioner, bedømmelser og erfaringer fra Sandheden på internettet. På denne måde får du en rimelig ide om alle de datingsider startdating.dk tilbyder. For hver dating side har vi også fået en ekspert til at skrive en bedømmelse for hver af siderne samt give en overordnet karakter.

For mange mennesker der har erfaring med online dating, er det vigtigste for dem, at de ved der sidder en person i samme båd bag skærmen. Der er stadig for mange datingsider med falske profiler. Startdating.dk har lavet notifikationer om datingsider der indeholder mange falske profiler, og inkluderet dette i den overordnede bedømmelse af hver dating side.

Du vil finde alt om Sandheden på internettet på Startdating.dk. Start sammenligning og begynd at date!

 

Sammenligne alle netdatingsider nu