Datingens historie

Sammenligne alle netdatingsider nu

 

Man online daten

Selve kontaktannonce-begrebet opstod i USA i første halvdel af 1800-tallet.

Landet var godt i gang med at blive koloniseret og opbygget, og hundredtusindvis af mænd begav sig mod vest i jagten på ny jord, guld og lykke. Problemet var bare, at når de endelig slog sig ned på den nøgne prærie, ja, så var der ingen kvinder at se i miles omkreds.

Når det ene køn mangler, så føler det andet køn sig som regel ensom og frustreret, og så var det, at såkaldte ”Mail-order-brides” – eller på dansk ”Korrespondance-brude” – blev opfundet. Via annoncer kunne arbejdsomme, men ensomme mænd dermed i bogstaveligste forstand søge efter en kone og en ny hakke, så tilværelsen på prærien eller i de uvejrsomme minebyer igen blev til at holde ud.

Begrebet kontaktannoncer blev altså opfundet som et svar på den ensomhed, der fulgte med den moderne industrielle verdens grundlæggelse.

Det egentlige datingbegreb opstod et par årtier efter, da hjulene for alvor begyndte at køre og dampen fra den nye industri sås som mørke røgskyer over den amerikanske prærie.

Pengestrømmene voksede – underklassen blev til middelklasse og pludselig var der råd til, at børnene kunne uddanne sig eller måske ligefrem gå og dandere den, indtil de blev helt voksne. For første gang i den vestlige verdens historie voksede i 1920ernes USA langsomt en såkaldt ungdomskultur frem, der havde sin igen identitet og sine egne interesser.

Populært sagt kan man sige, at den mand, der havde fundet sin ægtefælle igennem et postordrekatalog nu opfostrede nogle børn, der for første gang i historien kunne gå med hænderne dybt begravet i lommerne, fordi den gode økonomi gav mulighed for fritid. Nu voksede dansesteder, biografer og restauranter frem, hvor ungdommen kunne slå sig løs uden for forældrenes rækkevidde.

Må jeg tage Linda med i biografen i aften,” kunne den håbefulde amerikanske knægt spørge Lindas forældre om, og når først forældrene havde defineret afgangstidspunkt og hjemkomsttidspunkt var rammerne for en såkaldt “date” givet.

Under stævnemødet følte forældre stadig en vis kontrol med deres afkom, fordi forældrene havde udstukket retningslinierne og samtidig kunne de unge føle sig forholdsvis frie i den tid, hvor de morede sig sammen i de nye underholdningspaladser.
Datingbegrebet hører derfor også tæt sammen med den moderne verden, fritidssamfundet og individualiseringen. Før i tiden bestemte mor og far, hvem man skulle giftes med, og så kunne sporadiske stævnemøder være ligegyldige. Men nu var der altså frit slag for de unge.

Stævnemødernes og kontaktannoncernes historie er lidt anderledes i Danmark. Men essensen er den samme. De første kontaktannoncer i aviserne her i landet dukkede op i begyndelsen af 1800-tallet, og det var mest enkemænd eller enkefruer, der søgte ”en god og ærlig” mand eller kone – og som en gårdmand skrev i en gammel avisannonce: ”Du skal være sød som Susanne” – antageligt, fordi hans afdøde kone netop hed Susanne.

Kontaktannoncer og dating-begrebet hører derfor ikke umiddelbart sammen. Kontaktannoncer var i første omgang for de ensomme, dating var for de unge, der på den måde kunne søge væk fra forældrene i et par timer med en potentiel kæreste.
I dag er kontaktannoncer og dating imidlertid smeltet sammen. Og hvorfor så det?

I 1950'erne voksede en egentlig ungdomtskultur frem, der tog datingen til sig

I 1950’erne voksede en egentlig ungdomtskultur frem, der tog datingen til sig

 

Et hektisk diskotek er ikke altid det bedste sted at møde hinanden

Et hektisk diskotek er ikke altid det bedste sted at møde hinanden

 

Jo, på en måde kan man sammenligne det, der skete i USA for snart 200 år siden med det, der sker i vores samfund i dag. Dengang blev industrisamfundet og det vi kalder den moderne verden jo skabt, og ligesom de ensomme mænd på prærien med deres ”mail-order-brides”, blev der brug for at møde hinanden på nye måder.
I dag undergår samfundet igen store forandringer. Eksperterne kalder ikke længere vores samfund for moderne, men derimod for senmoderne. Vi er for længst på vej fra industri til teknologi, og det skaber ligesom dengang samfundet gik fra landbrug til industri nye problemer med at finde en partner. Mest tydeligt er det måske for netop landbruget. Det blev hårdt ramt under industrialiseringen, hvor de første store masseudflytninger fra land til by skete, og hvor antallet af piger og karle blev skåret drastisk ned på grund af nye industrielle hjælpemidler. Og nu sker der altså igen store forandringer. Ved hjælp af computer og højteknologi kan en stor gård i princippet styres af en enkelt mand, og hvorfor så have ansat flere folk? Resultatet for landbruget er den totale affolkning og dermed opstår den totale ensomhed.

I 1990erne blev der oprettet såkaldte ”scorekurser” for landmænd, så de kunne bryde ud af den ufrivillige ensomhed og lære at tage til fest inde i byerne og finde sig en kone. Men i foråret 2003 var der en kvik fyr, der fandt på at oprette en dating-side på Internettet for landmænd. Den hedder farmerdating.dk og allerede efter få måneder var der 12.200 medlemmer på sitet. Medlemmerne på farmerdating.dk holdt deres første høstfest i oktober 2003, og her blev de første forlovelsesaftaler indgået med komikeren Jan Gintberg som konferencier.

Landmændene er kun symbolet på, hvad der sker med hele samfundet. Vores fritid, kontaktflader og forventninger forandres i disse år, og det kan i visse tilfælde gøre det vanskeligt at finde interessante partnere i omgangskredsen. Samtidig er der ikke længere nogen forældre, der finder mening i at styre, hvem vi skal giftes med, så nu kan vi mødes så tosset, vi vil. Og dermed er løsningen enkelt: Vi kombinerer et stævnemøde med en kontaktannonce, og bingo!
Svaret på den senmoderne ensomhed er givet, og metoden har vist sig som en enorm succes!

På Danmarks største dating-portal Dating.dk er der i dag næsten 600.000 brugere. Mange er nok gengangere, men det er sandsynligt, at mindst en halv million danskere har prøvet at søge partnere via Internettet. Den nuværende og helt eksplosive udvikling af dating-fænomenet via Internettet kan opfattes som frisætningens totale sejr. Hastigheden mellem de enkelte dates er for nogens vedkommende skruet op til flere møder i døgnet, og den foregår uden nogen form for grænser eller indblanding. Som internetforsker Charlie Breindahl fra Københavns Universitet siger det:

“Internettet giver et spejlbillede af kærlighedens vilkår. I de sidste årtier er kærligheden blevet opdateret og senmoderne som aldrig før. Den er et individualistisk projekt, hvor traditionen har mistet sin betydning som andet end en romantisk kulisse. Eftersom traditionerne er væk, er vi henvist til dialog og udvikling af vores individuelle livsprojekter,” siger han.
Det er derfor ikke Internettet, der har ændret kærlighedsjagten, men derimod mennesket, der har skabt Internettet, fordi intimiteten er under total forandring.

Ifølge Charlie Breindahls forskning var udbudet af kontaktannoncer i aviserne allerede i stigning før Internettet kom frem. Og da den franske regering så tidligt som i 1980erne oprettede det tekstbaseret kommunikationssystem, Minitel, der skulle fungere som en slags serviceformidler af varer og information, blev det netop kontaktannoncer og chat, der stjal billedet. I juni 1985 brød systemet ligefrem sammen, fordi tusindvis af franskmænd samtidig jagtede kærlighed og sex via Minitel, der ikke længere kunne klare belastningen.

Løsningen blev i første omgang at øge kapaciteten, men i dag har Internettet for længst slået Minitel som et global kommunikationssystem uden grænser.

“Der er ingen tvivl om, at der skal flere møder til i dag, før man har nået til en afklaring af, hvem man vil leve sammen med. Før i tiden var gensidig sympati, og accept fra forældrene nok. Hvis noget gik galt stod familien samtidig sammen og hjalp. I dag har man kun sig selv, og vi har fået enorme forventninger til, hvad kærligheden skal kunne give os. Vi sætter os selv på en næsten umulig opgave, og derfor er det ikke så mærkeligt, at vi skal igennem mange partnere, før vi finder én, vi kan acceptere,” siger Charlie Breindahl.

Vil du være klædt bedre på, inden du træder ud på datingmarkedet. Så er det en god idé at kigge nærmere på følgende sider. Her kan du se en oversigt over alle datingsider i Danmark, du kan læse om datingens historie, lære at skrive en god annonce og blive klogere på, hvad kvinder og mænd egentlig drømmer om.

Fordelene ved Startdating.dk

Søg Datingens historie på Start Dating. På Startdating.dk kan du sammenligne alle datingsider i Danmark. På Startdating.dk  kan du søge ved, at vælge forskellige kriterier, sammenligne alle datingsiderne og finde den der passer dig bedst. Du kan for eksempel vælge blandt højt uddannede, seniorer eller Kristne. På startdating.dk kan du sammenligne omkring 20 datingsider.

Du kan også læse om bruger reaktioner, bedømmelser og erfaringer fra Datingens historie. På denne måde får du en rimelig ide om alle de datingsider startdating.dk tilbyder. For hver dating side har vi også fået en ekspert til at skrive en bedømmelse for hver af siderne samt give en overordnet karakter.

For mange mennesker der har erfaring med online dating, er det vigtigste for dem, at de ved der sidder en person i samme båd bag skærmen. Der er stadig for mange datingsider med falske profiler. Startdating.dk har lavet notifikationer om datingsider der indeholder mange falske profiler, og inkluderet dette i den overordnede bedømmelse af hver dating side.

Du vil finde alt om Datingens historie på Startdating.dk. Start sammenligning og begynd at date!

 

Sammenligne alle netdatingsider nu